Kuchnia włoska

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska ma na całym świecie miliony fanów. Jest bardzo różnorodna ze względu na położenie geograficzne Włoch. Włosi bardzo dbają o to by składniki, z których przygotowują posiłek były jak najlepszej jakości oraz były świeże.

Włosi często stosują duże ilości warzyw. Bardzo często np. jako dodatek do pizzy stosują oliwkicebulę ale też czosnek nadaje wspaniałego aromatu ich potrawom. Uwielbiają przyprawy t.j. rozmaryn, pieprz, bazyliaoregano czy rozmaryn. Częstym dodatkiem jest również parmezan, dodający lekko słonawy smak potrawie.

Alce Nero Basilico

Co musisz posiadać w swojej kuchni by przygotować podstawowe włoskie danie?

Oliwa z oliwek

Według włoskiej kuchni warto mieć dwa rodzaje oliwy, jedną do smażenia i gotowania, druga do podawania na zimno np. do sałatek. Włosi uwielbiają tworzyć oliwy smakowe z papryką, bazylią czy czosnkiem. Warto by zwracać uwagę na oliwę która, kupujemy, aby była w ciemnozielonej butelce.

Zioła

Włosi kochają przyprawiać swoje potrawy świeżymi ziołami. Bazylia, oregano kojarzą nam się z kuchnia włoską od zawsze. Natomiast nie zawsze w naszych polskich kuchniach znajdują się bukiety świeżych ziół, dlatego warto jest zaopatrzyć się w zioła suszone, dobrej jakości, o dobrym pochodzeniu i wykorzystać je w wskazanym przez producenta terminie, by były jak najbardziej aromatyczne.

Świeże pomidory

Pomidory to warzywa, które są wspaniałą bazą do wielu dań kuchni włoskiej. W sezonie wybierajmy te świeże natomiast poza sezonem można korzystać z włoskiej odmiany pomidorów pelati, które dostępne są w puszkach, idealnie nadają się do zup, pulpy pomidorowe do sosów. Można również kupić suszone pomidory w oliwie, które sprawdza się w sałatkach. Oliwa, którą są zakonserwowane suszone pomidory to idealny dodatek do sałaty czy świeżych warzyw, ponieważ oprócz pomidorów zawiera sporą ilość ziół, którymi jest przyprawiona i ma doskonały aromat.

Makaron

Różnorodność makaronów jest naprawdę zadziwiająca. Najważniejsze są dwa rodzaje rodzaje krótkich makaronów, jest to rigatonipenne oraz trzy rodzaje długich makaronów to: spaghetti, fettuccine i linguine. Istnieje ogólna zasada stosowania makaronów we Włoszech, długie makarony stosuje się do gładkich sosów i dań rybnych. Krótkie makarony pasują do gęstych sosów i zapiekanek.

Rigatoni

Parmezan

Wywodzi się z południowych Włoch. Czym dłużej dojrzewający tym lepszy ale i też zarazem droższy. Stanowi wspaniały dodatek do dań kuchni włoskiej nadając nutę słonego, serowego smaku. Bardzo często dodawany jest do makaronów i sałatek ze świeżych warzyw.Permezan

Oliwki

Włosi uwielbiają nie tylko oliwę ale i oliwki! Czarne oliwki stanowią dodatek do gotowania natomiast zielone stosują jako samodzielna przekąskę do jedzenia.

Ocet

Trzeba obalić mit, że Włosi używają do wszystkiego ocet balsamiczny. Okazuje się natomiast, że stosują ocet z białego lub czerwonego wina. Co drugi dzień używają octu z czerwonego wina do swoich sałatek i dań z surowych warzyw oraz octu z białego wina, gdy chcą lżejszego smaku i nie chcą zabarwić dania kolorem czerwonego wina.

Kapary

Kolejny hit kuchni włoskiej, który jest bardzo popularny w południowych Włoszech. Najlepsze kapary pochodzą z Pantellerii, wyspy między Sycylią a Tunezją. Mają smak zbliżony do oliwek, słony i ostry jednocześnie. Warto mieć słoiczek w swojej kuchni, by dodać charakteru i wyjątkowości potrawom.

Szybko i pysznie!

Czasem, gdy brak nam czasu danie z pomidorami i makaronem to świetny i pyszny obiad dla wszystkich domowników.

Złap cebulę, czosnek, puszkę pomidorów pelati lub gotową pulpę pomidorowa, podsmaż wszystkie składniki w kolejności zaczynając od cebuli.

Wszystkie składniki zblenduj, przypraw pieprzem, sola, bazylią suszoną lub świeżą (wg. uznania)

Następnie wystarczy ugotować makaron taki jaki lubimy i stworzyć rigatoni czy spaghetii.

Z WARZYWAMI WEGAŃSKI

Makarony z sosem pomidorowym możemy łączyć z warzywami podsmażając je na patelni, wrzucając z ugotowanym makaronem do naczynia. Należy je wymieszać, zalać pomidorowym sosem i zapiec. Na koniec posypać parmezanem lub innym serem i zapiekanka gotowa! Zapiekanka idealna dla wegan i wegetarian.

Warzywa

Z MIĘSEM

Do spaghetii możesz dodać mięso wołowe lub wieprzowe. Jeżeli lubisz dodaj pierś z indyka lub kurczaka. W Rigatoni jeżeli chcesz by danie było bardziej kaloryczne, również możesz urozmaicić je dodając ulubiony gatunek mięsa.

Pomysłów i inspiracji jest wiele więc gotuj tak jak lubisz!

Basilico Alce Nero  

Indeks: 8009452276287

Marka: RUSTICHELLA DABRUZZO

MAKARON (SEMOLINOWY) WSTĄŻKI BIO 500 g - RUSTICHELLA D'ABRUZZO

Makaron pełnoziarnisty o wyjątkowym  rustykalnym charakterze i intensywnym aromacie pszenicy Senatore Capelli. Pszenica ta jest uznawana za „najpiękniejszą pszenicę durum, jaką kiedykolwiek uprawiano”. Ze względu na wysoką zawartość białka była nazywana „mięsem dla ubogich”. Makaron ten jest niezwykle wszechstronny i idealny do sosów np. na bazie owoców...

Cena 14,29 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie