Masło orzechowy

Masło orzechowe

CO TO JEST MASŁO ORZECHOWE?

Masło orzechowe to produkt przygotowywany najczęściej z prażonych orzeszków ziemnych, następnie mielonych do uzyskania masy o jednolitej konsystencji lub masy z kawałkami orzeszków w przypadku masła typu crunchy.

CZY MASŁO ORZECHOWE JEST ZDROWE?

Niepodważalną zaletą jest fakt, że jest to produkt o stosunkowo niskim stopniu przetworzenia. Oczywiście nie każde masło takie jest. Dlatego też sięgaj po sprawdzony krem orzechowy, wysokiej jakości bez dodatku cukru, soli, olejów roślinnych czy tłuszczów trans.

Izomery tłuszczów transpowodują rozwój insulinooporności, sprzyjają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, podwyższają ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia oraz zwiększają ryzyko rozwoju nowotworów (jelita grubego, piersi). Ponadto są niebezpieczne dla kobiet w ciąży, ponieważ mogą prowadzić do wystąpienia wad rozwojowych płodu oraz zwiększać ryzyko narodzin dziecka z niską masą urodzeniową.

Ze względu na unikalny skład orzechów, tworzone z nich masło wpływa na wiele aspektów Twojego zdrowia. Stanowi dobrze zbilansowane źródło składników odżywczych, w tym witamin:

  • E (tokoferole) – witamina antyoksydacyjna, hamuje proces powstawania wolnych, rodników, wspomaga oddychanie wewnątrzkomórkowe
  • B3 - odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz hormonalnego, wpływa również na poprawę odporności
  • B5 - przyspiesza gojenia ran, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, korzystnie wpływa na stan włosów
  • B6 – uczestniczy w wielu istotnych reakcji biochemicznych, zwłaszcza tych związanych z metabolizmem aminokwasów, odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego
  • kwasu foliowego – niezbędny dla prawidłowego wzrostu, wspomaga mechanizm normalnego funkcjonowania nerwów i mózgu, kontroluje poziom homocysteiny we krwi, zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca i udaru mózgu
  • biotyny - pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, przeciwdziała powstawaniu stanów zapalnych, a także korzystnie wpływa na kondycję skóry oraz włosów i paznokci.

 i minerałów:

  • magnezu – zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów oraz reguluje poziom glukozy we krwi
  • wapnia – budulec kości, zapewnia prawidłową fizjologię mięśni
  • miedzi - odgrywa rolę w produkcji kluczowych białek w naszym ciele, takich jak kolagen i hemoglobina
  • manganu - przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
  • żelaza - tworzy hemoglobinę, jest integralną częścią wielu enzymów biorących udział w reakcjach biochemicznych
  • potasu - utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej, reguluje ciśnienie
  • cynku – neuroprzekaźnik, wspiera układ odpornościowy, pomaga w gojeniu się ran i bierze udział w budowaniu białek
  • oraz selenu – silny przeciwutleniacz oraz składnik kluczowych enzymów, opóźnia lub zapobiega wystąpieniu raka, ma działanie przeciwstarzeniowe.

i błonnika, korzystnie oddziałującego na funkcjonowanie Twoich jelit.

DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE

Masło z orzeszków ziemnych jest również źródłem cennych dla Twojego organizmu antyoksydantów, np.  kwasu p-kumarynowego, wykazującego prozdrowotny wpływ na stawy, a także resweratrolu oraz witaminy D. Działając przeciwzapalnie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Na podstawie analizy danych uważa się, że regularne spożywanie orzechów obniża poziomy markerów zapalnych, tj. białko C-reaktywne (CRP), interleukina-6 ( IL-6) czy fibrynogen. Z kolei inne badanie wykazało bezpośredni związek pomiędzy spożywaniem orzechów, a zwiększonym stężeniem adiponektyny wydzielanej endogennie przez tkankę tłuszczową, również o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwmiażdżycowych.

DZIAŁANIE PRZECIWNOWOTWOROWE

Sugeruje się ochronny wpływ spożywania orzechów na ryzyko wystąpienia raka (np. trzustki, żołądka czy przełyku) dzięki obecności w nich bioaktywnych składników, tj. tokoferole, fitosterole, kwas foliowy, selen i magnez o właściwościach antyoksydacyjnych przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych.

MASŁO ORZECHOWE W  ZAWIERA (w 100g):

  • nawet 27g g białka, w tym wszystkie niezbędne aminokwasy kluczowe do prawidłowego wzrostu organizmu i metabolizmu
  • 14g węglowodanów, z czego aż 9 g stanowi błonnik pokarmowy
  • oraz 46g tłuszczu

DLA KOGO?

  • Alternatywa dla osób, które nie lubią lub nie mogą jeść całych orzechów. Masło orzechowe to dobry sposób na przemycenie orzechów w codziennej diecie
  • Zdrowy zamiennik dla lubianego i często stosowanego przez dzieci masła czekoladowego.  Masło orzechowe to dobra metoda na zachęcenie dzieci do zmiany nawyków żywieniowych w smaczny dla nich sposób. Poszukaj masła orzechowego np. z dodatkiem kakao
  • Dodatkowe kalorie dla „niejadka”

W związku z tym, że masło orzechowe to wysokoenergetyczny produkt, może ono stanowić łatwe uzupełnienie energetyczne wśród osób, które nie mają apetytu lub maja problem z przybraniem na masie ciała

  • Orzechów i maseł orzechowych nie powinny jednak jeść alergicy. Niestety alergia na orzechy to jedna z najczęstszych alergii pokarmowych zarówno u dzieci, jak i dorosłych

DO CZEGO UŻYWAĆ MASŁA ORZECHOWEGO?

Masło orzechowe jest idealne do smarowania pieczywa, świetnie sprawdzi się w wydaniu na słodko jako dodatek do owsianek, batonów zbożowych czy smoothie, ale również w daniach na słono, np. w zupie dyniowej czy z pieczonymi warzywami

INNE RODZAJE PAST ORZECHOWYCH

masło migdałowe

Migdały zawierają sporą ilość wapnia oraz witaminy E. Przeprowadzone badania wykazały, że regularne spożywanie migdałów pomaga w redukcji masy ciała i znacząco zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe. Ponadto masło migdałowe dzięki obecności jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, reguluje gospodarkę lipidową zwiększając poziom cholesterolu frakcji HDL. Do tego znaczna zawartość błonnika i polifenoli, korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową, wzmacnia jelita, poprzez zwiększoną produkcję kwasu masłowego. Migdały poprawiają pamięć i koncentrację. Znacząco wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. W związku z tym stanowią zdrową przekąskę, szczególnie polecane osobom narażonym na wzmożony wysiłek fizyczny i intelektualny.

pasta z nerkowców

Nerkowce charakteryzują się dużą zawartością żelaza, cynku oraz magnezu. Przeprowadzone badania wykazały, że spożycie orzechów nerkowca zmniejszyło poziom glukozy, insuliny i cholesterolu frakcji LDL oraz zwiększyło poziom frakcji HDL. Ponadto poprawiło funkcjonowanie naczyń, zmniejszając tym samym ryzyko sercowo-naczyniowe.

Ich regularne spożywanie wspiera również funkcjonowanie układu odpornościowego, zapobiega anemii i wzmacnia wzrok. 

krem z orzechów laskowych

Orzechy laskowe są dobrym źródłem błonnika oraz pierwiastków śladowych: miedzi, manganu i selenu.

Dieta wzbogacona o dodatek orzechów laskowych dzięki obecność fitosteroli zmniejsza stężenie cholesterolu frakcji LDL. Dzięki obecności antyoksydantów, tj: fenole (w szczególności garbniki), tokoferole i skwalen, orzechy laskowe wykazują działanie przeciw rodnikowe. Ponadto wzmacniają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.

Skwalen działa jako silny „zmiatacz” wolnych rodników. Chroni m.in.: DNA, lipidy i białka przed stresem oksydacyjnym. Natomiast obecna w orzechach laskowych witamina E poza tym, że jest przeciwutleniaczem, zaangażowana jest również w szereg procesów metabolicznych, np. w regulację ekspresji genów.

krem pistacjowy

Pistacje mają wyższą zawartość β-karotenu, luteiny i γ-tokoferolu niż pozostałe orzechy. Czyni je to bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Ponadto pistacje mają wyższą zawartość fitosteroli, które, obniżają całkowity poziom cholesterolu i frakcji LDL. W przeprowadzonym badaniu klinicznym, w którym osobom w średnim wieku, z nadwagą/ otyłością, ze stanem przedcukrzycowym podawano 57g pistacji dziennie przez 4 miesiące, zaobserwowano istotny spadek m.in.: poziomu glukozy, insuliny, wskaźnika HOMA-IR (mówiącego o insulinooporności) i fibrynogenu. W związku z tym sugeruje się, że regularne spożywanie pistacji może mieć pozytywny wpływ na gospodarkę cukrową, promować zdrowszy profil metaboliczny i odwracać wybrane konsekwencje metaboliczne, wynikające z występującego już stanu przedcukrzycowego.

mix orzechowy

Istnieją również przeróżne mixy orzechowe, które mogą stanowić ciekawe rozwiązanie ze względu na łączenie szeregu właściwości wyżej wymienionych „orzechów”. Jednakże warto byś wiedział, że migdał to nie orzech, tak jak powszechnie się go określa a nasienie owocu migdałowca zwyczajnego. 

MASŁO ORZECHOWE JEST KALORYCZNE

Zawiera ono stosunkowo dużo tłuszczów, które stanowią najbardziej gęsty energetycznie makroskładnik. 100 g masła to prawie 600kcal. W związku z tym, należy spożywać je z umiarem, gdyż nadmierna konsumpcja, z pewnością może doprowadzić do przyrostu masy ciała, całkowicie mijając się z prozdrowotnym wpływem orzeszków.

CZY DIABETYCY MOGĄ JEŚĆ MASŁO ORZECHOWE?

Ze względu na stosunkową niską zawartość węglowodanów masło orzechowe sprawdzi się  u osób stosujących dietę nisko-węglowodanową. Ponadto nie podnosi ono poziomu glukozy i insuliny we krwi, w związku tym stanowi odpowiedni produkt również dla osób z insulinoopornością i chorujących na cukrzycę typu 2. Z powodzeniem może być stosowane w celu obniżenia całkowitego ładunku glikemicznego posiłku składającego się z produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Badania wykazały, że kobiety, spożywające masło orzechowe przynajmniej 5 razy w tygodniu, wykazywały aż o 21% niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.  Za to prozdrowotne oddziaływanie prawdopodobnie odpowiada m.in.: obecny w orzeszkach ziemnych kwas oleinowy omega 9.

MASŁO ORZECHOWE JEST BEZGLUTENOWE

Naturalnie masło orzechowe jest bezglutenowe, ponieważ w swoim składzie nie zawiera zbóż glutenowych. Jednakże zawsze istnieje ryzyko, że masło jest zanieczyszczone glutenem lub zawiera dodatki zawierające gluten. Dlatego jeśli chorujesz na celiakię lub cierpisz na nieceliakalną nadwrażliwość na gluten polecam Ci sięgać po masła orzechowe produkowane i przechowywanych bez możliwości zetknięcia się z tym białkiem. Szukaj takiej informacji na etykiecie produktu.

MASŁO ORZECHOWE DLA SPORTOWCÓW

W związku z tym, że osoby aktywne fizycznie, a szczególnie zawodowi sportowcy mają bardzo wysokie zapotrzebowanie energetyczne, to właśnie masło orzechowe może stanowić idealną formę uzupełnienia energii w ciągu dnia. Sportowcy, których dzienne zapotrzebowanie energetyczne często mieści się w przedziale 3500-5000kcal, z reguły mają dość duży problem z „przejedzeniem” swoich posiłków. Właśnie szczególnie wtedy warto sięgać po produkty wysokoenergetyczne, ale jednocześnie zdrowe, odznaczające się niskim stopniem przetworzenia.

Ponadto masło orzechowe jako dobre źródło białka przy niskim udziale węglowodanów może również sprzyjać zaspokajaniu dziennego zapotrzebowania na ten makroskładnik.

Masło orzechowe, oprócz tego, że jest pyszne, stanowi bardzo dobre źródło składników odżywczych, w tym: białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Należy jednak pamiętać o tym, że jest to produkt wysokokaloryczny, dlatego warto go stosować jako dodatek nie zaś jako bazę swojej codziennej diety.

PRZEPISY:

PIECZONE WARZYWA  Z SOSEM ORZECHOWYM

SKŁADNIKI (4 PORCJE)

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 korzeń selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • przyprawy: sól i pieprz, po 1 łyżeczce mielonej kolendry, kuminu, kurkumy, słodkiej papryki + 1/2 ostrej papryki

Sos orzechowy:

  • 250 ml mleka kokosowego
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 1 łyżka soku z limonki (lub cytryny)
  • 1 łyżeczka cukru (możesz dać mniej)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: 1 łyżeczka kuminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, szczypta chilli

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik rozgrzej do 230 stopni C. Obierz warzywa i pokrój je w słupki, włóż do dużej miski. Dodaj starty czosnek, imbir, sok z limonki lub cytryny, sos sojowy oraz oliwę. Dodaj przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj
  • Wyłóż warzywa na blachę papierem do pieczenia (rozłóż po całej powierzchni). Piecz około 25 minut aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.
  • W międzyczasie przygotuj sos orzechowy:
  • do rondelka wlej mleko kokosowe,
  • dodaj masło orzechowe,
  • sok z limonki,
  • sos sojowy,
  • cukier i przyprawy,
  • dopraw przyprawami.
  • Podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając aż sos zgęstnieje (ok.5 minut). Uważaj by nie podgrzać go zbyt mocno! (szkoda cennych właściwości masła) może się wtedy rozwarstwić, gdy tak się stanie spróbuj go schłodzić -  powinien znów stać się jednolity. Przelej do miseczek i podawaj z warzywami. Warzywa możesz posypać np. prażonym sezamem i odrobiną świeżej kolendry.

OWSIANKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

SKŁADNIKI

  • 50g płatków owsianych
  • 2 garści borówek (ok 140g)
  • 0,5 banana
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE

  • Płatki zalej wrzątkiem, tak by opłynęła je woda
  • Dodaj owoce, masło i jogurt
  • Posyp cynamonem
  • Wymieszaj

Artykuł powstał we współpracy z serwisem mDiet.pl - Uczymy jeść.

Źródła:

Indeks: 5902367400385

Marka: NATURAVENA

KREM ORZECHOWY 100% 340 g - NATURAVENA

Krem orzechowy wyprodukowane ze zmielonych orzechów bez dodatku konserwantów. Jest bez dodatku soli i cukru. Posiada lekko słodkawy smak. Może być z dodatkiem kakao i miodu dla uzyskania nowych walorów smakowych. Kremy orzechowe NaturAvena to jedne z czołowych produktów na rynku tej marki.

Cena 8,99 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie

Indeks: 5903229007414

Marka: TARGROCH

*PRZECENA 30.10.2021*PASTA KOKOSOWA 500 g - TARGROCH

Kokos to w polskiej kuchni nadal produkt bardzo egzotyczny. Nazywany jest orzechem, chociaż znacznie odbiega od wyglądu i smaku pozostałych przedstawicieli tej grupy. W przeciwieństwie do nich nie posiada jadalnego jądra, lecz wodę oraz słodki i delikatnie tłusty miąższ. To właśnie z niego powstaje wyśmienita pasta kokosowa, zwana też musem kokosowym.

Cena 9,71 zł Cena podstawowa 13,49 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie