Matcha

Matcha - czym jest, jak smakuje i dlaczego warto pić

Co to jest matcha?

To drobno sproszkowana japońska zielona herbata (Camellia sinensis) odmiany Tencha. Specjalny sposób jej uprawy, polegający na ochronie liści przed działaniem promieni słonecznych, wspomaga procesy syntezy i akumulacji związków biologicznie czynnych, szczególnie niebiałkowego aminikwasu l-teaniny, kofeiny, chlorofilu oraz różnego rodzaju katechin.

Zielona herbata zawiera 4 główne katechiny:

  • epikatechiny (EC),
  • epikatechiny-3-galusan (ECG),
  • epigallokatechiny (EGC)
  • i epigallokatechiny-3-galusan ( EGCG) - najbardziej aktywna katechina, a matcha jest jej najlepszym skondensowanym źródłem. Zawiera jej nawet trzy razy więcej niż pozostałe zielone herbaty

Ze względu na swój unikalny skład chemiczny i smak, uznawana za najwyższej jakości i najbardziej aromatyczną zieloną herbatę.

Możesz ją pić lub dodawać do różnych potraw czy smoothie.

Dlaczego matcha jest zielona?

Za charakterystyczny, żywy kolor matchy, odpowiada jeden z obecnych w niej bioaktywnych związków – chlorofil, czyli zielony barwnik. Chlorofil i jego pochodne wykazują silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Jak smakuja matcha?

Matcha ma stosunkowo wysoką zawartość kofeiny w porównaniu z innymi zielonymi herbatami, co nadaje jej niepowtarzalny smak i aromat. Natomiast obecna w stosunkowo dużym stężeniu L-teanina – odpowiada za wyjątkowy niegorzki smak herbaty. Połączenie l-teaniny i kofeiny może w większym stopniu wzmagać koncentrację, czujność i wydajność niż stosowanie każdego z tych związków osobno, dodatkowo łagodząc stres.

Dlaczego matcha jest tak popularna?

W ostatnim czasie rzeczywiście zielony proszek stał się dość popularny. Większość znanych gwiazd nie wyobraża sobie dnia bez tej herbaty.  Jednym z powodów, dlaczego tak się stało, jest z pewnością wzrastająca liczba pojawiających się doniesień naukowych na temat prozdrowotnego wpływu związków aktywnych zawartych w matchy. Zielona herbata pojawia się chociażby jako jeden z kluczowych składników diety sirtuinowej, inaczej diety Adele.

Jak poznać dobrą matchę?

Niestety tej herbaty nie znajdziesz w każdym sklepie, a do tego musisz liczyć się ze stosunkowo wysoką ceną (średni koszt to ok. 30 zł za 20-30g). Kwota za zielony proszek jest adekwatna do jego jakości i właściwości prozdrowotnych oraz czasochłonnego procesu produkcji.

Wysokiej jakości matcha ma słodkawy delikatny smak, prawie całkowicie pozbawiony goryczy i świeży, lekko trawiasty zapach. To L-teanina odpowiada za ten jedwabisty i delikatny smak herbaty. Niskiej jakości matcha praktycznie nie zawiera L-teaniny  i dlatego jej smak jest zazwyczaj ściągający i gorzki.  Matcha raczej powinna pochodzić z Japonii. Można znaleźć dobrą herbatę produkowaną w Chinach, ale niestety to rzadkość. Dlatego też do samodzielnego spożywania naparu najlepiej wybrać japońską matchę z dwóch regionów: Kioto i Aichi. Natomiast gdy chcesz wykorzystać matchę do celów kulinarnych (latte, lemoniada, lody, wypieki, smoothie), możesz wybrać tę odrobinę tańszą, ponieważ w połączeniu z innymi smakami gorzki smak herbaty nie będzie aż tak wyczuwalny.

Czy warto jeść/pić matchę?

Zdecydowanie TAK!

Na skutek sytuacji stresowych:

  • zanieczyszczenie środowiska,
  • niewłaściwa dieta,
  • przewlekły stres psychiczny,
  • bardzo intensywny i długotrwały wysiłek fizyczny,
  • diety głodówkowe prowadzące do znacznego niedożywienia,
  • infekcje

komórki organizmu ludzkiego są podatne na nadmierną syntezę reaktywnych form tlenu (wolnych rodników). Gdy dochodzi do dominacji stresu oksydacyjnego nad mechanizmami obronnymi, uszkodzeniom ulegają: materiał genetyczny, błony komórkowe i białka budulcowe. To z kolei prowadzi do licznych zaburzeń funkcjonowania organizmu, a dalej do rozwoju chorób o podłożu wolnorodnikowym:

  • cukrzyca,
  • miażdżyca,
  • choroba nowotworowa,
  • choroby neurodegeneracyjne,
  • czy też szybkie starzenie się komórek organizmu i mózgu

Jedną z metod niwelowania wpływu wolnych rodników jest właśnie podaż egzogennych antyoksydantów. 

Ze względu na potencjał zapobiegawczy wielu chorobom i wspieranie funkcji poznawczych, regularne spożywanie matchy może mieć pozytywny wpływ zarówno na zdrowie fizyczne, jak i psychiczne.

Już 1 filiżanka dziennie naparu z zielonego proszku może stanowić prewencję chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości

MATCHA MA NAJWYŻSZY POTENCJAŁ OKSYDACYJNY

Matcha, dzięki wysokiej zawartości polifenoli, charakteryzuje się najwyższym potencjałem antyoksydacyjnym w scali ORAC, tym samym wykazując korzystny wpływ na zdrowie człowieka.

Polifenole to wyjątkowo silne przeciwutleniacze, o działaniu porównywalnym z działaniem witamin: C, E i karotenu. Ponadto dzięki temu, że matcha jest spożywana w całości ma wyższą zawartość polifenoli niż napar z tradycyjnych liści herbaty.

ZWIĄZKI BIOAKTYWNE MATCHY:

EGCG

  • silny antyoksydant, zmiatacz wolnych rodników
  • działa przeciwwirusowo (reguluje odpowiedź immunologiczną, prawdopodobnie również w przypadku COVID-19)
  • działa przeciwnowotworowo (m.in. rak piersi, żołądka, wątroby, jelita grubego, pęcherzyka żółciowego, dróg żółciowych, trzustki i płuc)
  • promuje jasność umysłu i funkcje poznawcze
  • może opóźniać rozwój chorób neurodegeneracyjnych (Parkinson, Alzheimer)
  • hamuje przyswajanie glukozy i lipidów
  • zwiększa wrażliwość insulinową oraz leptynowrażliwość
  • obniża parametry lipidogramu
  • ma korzystny wpływ na układ krążenia – zapobiega: udarowi mózgu, miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca, nadciśnieniu

Kofeina

  • jest silnym przeciwutleniaczem
  • może zmniejszać uporczywy stres oksydacyjny
  • zmniejsza częstość występowania chorób o charakterze wolnorodnikowym
  • wykazuje działanie przeciwzapalne
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia zaburzeń poznawczych
  • hamuje starzenie się mózgu

L-teanina

  • działa odprężająco, bez uczucia senności
  • wprowadza mózg w pracę na częstotliwości fal alfa – głęboka relaksacja umysłu. Z tego względu matchę chętnie spożywają mnisi Zen praktykujących medytację
  • pobudza umysł, bez  pobudzenia ciała (w przeciwieństwie do tradycyjnej kawy, która może wywoływać rozedrganie, szybkie bicie serca)

Ponadto połączenie L-teaniny i kofeiny szczególnie poprawia wydajność w zadaniach wykorzystujących uwagę i czujność, a także wzmaga koncentrację.

Kwasy fenolowe (najczęściej występujący - kwas chlorogenowy)

  • ponownie mają wysoki potencjał antyoksydacyjny i przeciwzapalny,
  • wykazują działanie neuroprotekcyjne i hipoglikemiczne,
  • poprzez modulację metabolizmu lipidów i węglowodanów, mogą wspomagać regulację zaburzeń metabolicznych,
  • prawdopodobnie hamują wzrost komórek rakowych i zapobiegają przerzutom

Rutyna

  • z kwasem askorbinowym może nasilać ochronny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, wzmacnia naczynia krwionośne
  • ma właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwzapalne
  • zapobiega stanom pochodzenia wolnorodnikowego lub zapalnego w tym neurodegeneracyjnym
  • wspiera układ odpornościowy
  • wspiera leczenie przeziębień i infekcji bakteryjnych
  • zapobiega grypie

Kwercetyna

  • również działanie przeciwutleniające i neuroprotekcyjne
  • normalizuje metabolizm węglowodanów poprzez hamowanie wchłaniania glukozy z przewodu pokarmowego
  • reguluje wydzielanie insuliny
  • zwiększa insulinowrażliwość tkankową
  • połączenie kwercetyny z galusanem epigallokatechiny (EGCG) może nasilać przeciwrakowe działanie obydwu tych substancji

Witamina C

  • jest niezbędna w żywieniu człowieka
  • wzmacnia obronę immunologiczną
  • wpływ ochronny przed rakiem
  • matcha zawiera ponad dwukrotnie więcej witaminy C niż inne zielone herbaty, jednakże jej ilość zależy m.in. od temperatury wody użytej do przygotowania naparu. Dlatego też lepiej nie zalewać proszku wrzątkiem – w sumie nie ma nawet takiej potrzeby, ponieważ matchę możesz spożywać także na zimno.

Czy matcha to tylko nowa moda?

Na podstawie powyższych informacji śmiało można stwierdzić, że matcha to nie tylko chwilowa moda. Myślę, że wraz z wzrastającą liczbą publikacji naukowych potwierdzających prozdrowotny wpływ związków bioaktywnych zagości w naszych domach zdecydowanie na dłużej.

Chociażby dlatego, że:

  • stanowi alternatywę dla kawy (zawiera kofeinę, więc nie pij jej późnym popołudniem, nie zakłócaj swojego snu)
  • zwiększa utlenianie tkanki tłuszczowej wywołane wysiłkiem fizycznym
  • zapobiega otyłości i uszkodzeniom wątroby
  • redukuje poziom glukozy we krwi
  • obniża ciśnienie
  • redukuje skutki stresu
  • spowalnia procesy starzenia
  • pomaga przy problemach żołądkowo-jelitowych (biegunki, nadkwaśność)
  • działa przeciwzapalnie
  • wspomaga redukcję wysokiego poziomu cholesterolu,
  • wspomaga terapię chorób o podłożu zapalnym, np. stany zapalne stawów

Matcha w sporcie

Na podstawie badań przypuszcza się, że matcha ze względu na swój unikalny skład może znacząco przyspieszać okres regeneracji po wysiłku fizycznym.

Herbata matcha, dzięki synergii związków bioaktywnych, oferuje szeroki wachlarz korzyści zdrowotnych. Zawiera wyższe stężenia kwasów fenolowych, kwercetyny, rutyny, l-teaniny i chlorofilu w stosunku do innych odmian zielonej herbaty. Dlatego też jej napary i ekstrakty mogą znaleźć zastosowanie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, a także w zapobieganiu przedwczesnemu starzeniu się organizmu.

Ponadto, jeżeli przygotowywanie i popijanie herbaty staną się Twoim rytuałem spowalniającym tempo codziennego życia, profity wykroczą daleko poza wpływ samych przeciwutleniaczy. Dlatego, że medytacja, w każdej formie przynosi wiele korzyści, w tym na poziomie mentalnym. Zmniejsza poziom kortyzolu – hormonu stresu, redukuje stan zapalny, ogranicza impulsywne objadanie, zmniejsza ciśnienie krwi oraz zwiększa poczucie własnej wartości.

Desery z matchą - przepisy

Babeczki z matchą – składniki na 12 sztuk

  • 3 banany – im bardziej dojrzałe, tym babeczki będą słodsze
  • 2 jajka
  • 80ml oliwy
  • 250g mąki orkiszowej lub owsianej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • odrobina soku z cytryny
  • 1,5 czubatej łyżki herbaty matcha
  • Banany rozgnieć widelcem w jednej misce.
  • W drugiej, większej misce zmiksuj jajka z oliwą, dodaj mąkę, sodę, proszek, sok z cytryny  i matchę
  • Następnie dorzuć banany i dokładnie wymieszaj, tak by wszystkie składniki się połączyły
  • Wyłóż masę dużą łyżką w foremki do muffinów
  • Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C

Wykonanie

  • Banany rozgnieć widelcem w jednej misce.
  • W drugiej, większej misce zmiksuj jajka z oliwą, dodaj mąkę, sodę, proszek, sok z cytryny  i matchę
  • Następnie dorzuć banany i dokładnie wymieszaj, tak by wszystkie składniki się połączyły
  • Wyłóż masę dużą łyżką w foremki do muffinów
  • Piecz przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C

Pudding z chia i matchą

Składniki na 2 porcje:

  • 1/3 szklanki nasion chia
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka matchy
  • 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ – 1 szklanki ulubionego mleka/napoju roślinnego
  • płatki migdałów + truskawki, borówki lub maliny do udekorowania

Wykonanie:

Przy użyciu trzepaczki wymieszaj w misce mleko/napój roślinny. Stopniwo dodawaj do niego wszystkie kolejne składniki, oprócz owoców.  Możesz zamknąć składniki w dużym słoiku i mocno nimi potrząsać przez około 1 minutę. Następnie miskę wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a jeśli możesz to nawet na 8 godzin. W tym czasie kilka razy wymieszaj pudding. Jeśli zgęstnieje zbyt mocno, dodaj do niego odrobinę mleka/ napoju roślinnego do uzyskania pożądanej konsystencji. Podawaj schłodzony, ozdobiony płatkami migdałowymi i świeżymi owocami.

Green matcha smoothie bowl

Składniki na 2 porcje:

  • 3 zamrożone banany
  • 1 mango
  • 1 gruszka
  • 1 awokado
  • sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki matchy
  • mleko/ napój roślinny (ok. 0,5 – 1 szkl)
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu

Dodatki (możesz użyć dowolnych, swoich ulubionych):

  • 1 kiwi pokrojone w półplasterki
  • garść płatków/ wiórków kokosowych
  • borówki

Wykonanie:

W naczyniu blendera umieść obrane i pokrojone na większe kawałki: banany, mango, gruszkę, awokado, sok z cytryny oraz jedną łyżkę matchy. Zmiksuj na gładko, dodając stopniowo mleko/ napój roślinny – dostosuj ilość tak, aby koktajl miał odpowiednią konsystencję - powinien być dość gęsty. Drugą łyżkę matchy  dokładnie wymieszaj z odrobiną mleka/ napoju roślinnego wraz z syropem klonowym/ miodem, tworząc tzw. zielone “espresso” (możesz użyć chasena lub zwykłego spieniacza do mleka). Rozlej smoothie na dwie miski. Polej zielonym “espresso” powierzchnię każdego smothie bowl. Ozdób kawałkami owocami i płatkami kokosa.

Artykuł powstał we współpracy z serwisem mDiet.pl - Uczymy jeść

Źródła:

 

Indeks: 5903021591333

Marka: MY VITA

SILVER MATCHA W PROSZKU BIO 80 g - MY VITA

Matcha to specjalny rodzaj drobno sproszkowanej, wysokogatunkowej zielonej herbaty (bez dodatków i wypełniaczy), wytwarzanej wyłącznie z liści dojrzewających w zaciemnionych miejscach. Dzięki temu proszek Matcha zawiera znaczne ilości substancji odżywczych, na czele z przeciwutleniaczami.

Cena 37,50 zł
Więcej
Ostatnie sztuki w magazynie