Woskowijki

Przemyślane zakupy - przechowywanie zdrowej żywności

Zdrowe odżywianie, życie w duchu zero waste, zmiana diety - jak wszystko wprowadzić w życie i nie zwariować?

Słyszymy dookoła jak szybko rozwija się trend zdrowego odżywiania, fitnessu, zdrowej diety. Media społecznościowe trąbią na prawo i lewo, reklamy zalewają nas nowymi produktami dzięki którym schudniemy, wszędzie chcą żebyśmy dbali o swoje środowisko. I co z tego? Widzimy to, czytamy, czasem nawet występuje w nas motywacja i jest już nowe postanowienie! Od poniedziałku! Kto to zna? :)

Zacznijmy od początku i zacznijmy od podstaw. Małymi krokami

Świetnie jest kupować zdrową żywność, świeżutkie warzywa czy owoce. Wędlinkę, twaróg, pyszny dżem ekologiczny z czarnej porzeczki. W naszej głowie rodzi się milion pomysłów co z nich przyrządzimy. Rzeczywistość jest inna.

Co się dzieje gdy źle przechowamy te wszystkie produkty?

ZMARNUJĄ SIĘ! Okazuje się, że Polacy wyrzucają rocznie tony żywności. Jest to przerażające pod wieloma względami ale w tym przypadku spójrzmy tylko na siebie i na to jaki wpływ ma to na nas i nasz portfel. Wyrzucając jedzenie oprócz tego, że zaśmiecamy środowisko dokładając mu śmieci to dodatkowo wyrzucamy do kosza nasze pieniądze. Produkty z certyfikatem są drogie ale i też mają fantastyczną jakość wyrzucając kilka takich produktów do kosza w skali miesiąca może być to nawet kilkadziesiąt złotych.

Zwróćmy uwagę na największą bolączkę jaką są warzywa.

W Polsce warzywa zimą są głównie importowane, przebyły już swoja drogę do Polski, w sklepie swoje poleżą, do naszej lodówki trafiają w dobrym stanie ale nie przechowują się tak dobrze jak zerwane sezonowo pomidory z polskiej foli, niestety. Warzywa bardzo podrożały około 10% i drożeją z każdym rokiem a nawet sezonem! Inne produkty również, ma wpływ na to wiele czynników ale nie teraz o tym.

Warto jest robić przemyślane zakupy, wybrać sobie jeden dzień w tygodniu, jakiś wieczór, albo wolniejszy poranek dać sobie 30 minut usiąść w kuchni, otworzyć lodówkę i zobaczyć co tam słychać! :) Robiąc przegląd lodówki raz w tygodniu ograniczysz wyrzucanie jedzenia do ZERA! W internecie jest bardzo dużo dostępnych list, do robienia zakupów czy planowania posiłków.

Ja robię tak: otwieram lodówkę, sprawdzam daty przydatności jogurtów, śmietan, nabiału. Sprawdzam szuflady z warzywami! Jeżeli zbiera się tam woda albo coś gnije, zbiera się pleśń np. pomidor, jeżeli znajdę takiego nadpsutego przed czasem to uratuje większość pomidorów przed gniciem, jeżeli nie będziemy zaglądać tam regularnie to jest duża szansa, że warzywa będą żyły swoim życiem, niestety znów kosz!

Jeżeli jesteśmy zmuszeni wyrzucić żywność lub warzywa, ścinki lub obierki warto jest zainwestować w biodegradowalne worki BioBag i mały pojemnik do odpadów biologicznych - jest to mały krok w kierunku dobrego recyklingu.

Nic nowego nie odkryłam pisze na kartce co mam w lodówce ( co traci termin przydatności, jakie warzywa muszę w najbliższym czasie zużyć, zaglądam również do owoców). Wymyślam 7 posiłków na cały tydzień takie nad którymi nie muszę myśleć za długo chyba, że mam taki produkt na który nie mam pomysłu to zaglądam do internetu. Można w całości posiłkować się, inspirować przepisami z internetu jest to skarbnica pomysłów i wiedzy ale jeżeli nie mamy czasu róbmy to co nam przyjdzie do głowy.

Wszystkie posiłki, które planuje zawierają produkty, które muszę zużyć żeby ich nie wyrzucać. Dopisuje produkty, których nie mam np. do zupy potrzebuję ziele angielskieliść laurowy i bach na listę. Jak skończę listę zakupów dopisuje produkty gospodarcze (tylko naturalne środki czystości, papier toaletowy bez chloru, mydło do rąk, papier do pieczenia, patyczki higieniczne, naturalne kosmetyki). Dzielę na dwie listy, to co mogę kupić w internecie, w sklepie ze zdrową żywnością np. zieleniak24.pl :) i drugą taką gdzie muszę kupić warzywa i np.świeży nabiał w osiedlowym sklepiku.

Dzięki temu zyskuje około 6 godzin w tygodniu chodząc na zakupy raz w tygodniu a nie codziennie.

Nie stoję w kolejkach i korkach oszczędzam czas, mam listę zakupów więc nie kupuje wszystkiego na co mam ochotę tylko trzymam się listy i nie dubluje zawartości lodówki i nie kupuję rzeczy, których później nie zjem, ale i też w dobie pandemii unikam potencjalnego zarażenia się wirusem. Na każde zakupy zabieram woreczki wielorazowe, z materiałów z drugiej ręki do pakowania warzyw i owoców oraz siatkę SakwaBag, które doskonale sprawdzają się na zakupy ale również jako worek do przechowywania np. zabawek dziecięcych. Worki SakwaBag mają również rozmiary idealne do pakowania chleba, można je prać w pralce co jest dużym plusem. I tu kolejny oddech dla planety, mniej plastiku.

Aby chciało nam się gotować obiady, przyjemnie jest mieć porządek w kuchni chodź to nie lada wyzwanie bo w wielu domach życie toczy się właśnie w kuchni. Warto mieć zasadę która wymaga dużo dyscypliny. Obiecaj sobie, że nie pójdziesz spać do póki nie sprzątniesz kuchni. Na rynku dostępnych jest dużo naturalnych środków do sprzątania np. płyn do mycia kuchni OnlyEco. Zmyjesz nim blaty, stół ja przecieram nim również kuchenkę i zlew.

Aby produkty dobrze przechowywały się w lodówce pamiętaj o tym żeby odpowiednio je układać

  1. półka: masło, jajka, jogurty nabiał, ciasta, dżemy
  2. półka: wędliny, dania gotowe
  3. półka: surowe mięso, owoce morza i ryby
  • Pojemniki - owoce | warzywa

W przechowywaniu pomogą Ci również woskowijki, którymi przykryjesz miskę lub talerzyk. Zawiniesz w nie szynkę czy ser zamiast używania foli czy woreczków. Owiniesz tez nimi kanapki.

Dobry trik na przedłużenie świeżości wędliny to trzymanie jej na szklanym talerzyku, zachowuje dłużej świeżość niż w plastikowym pojemniku.

Warto jest zaopatrzyć swoja kuchnię w pojemniki do przechowywania żywności.

W zieleniak24 możecie kupić pojemniki różnej wielkości, w komplecie za około 13 zł! Niska cenna a fajne rozwiązanie do przechowywania resztek żywności czy kanapek i lunchu do pracy.

W organizacji kuchni przydadzą się małe słoiczki po takich produktach jak dżem, kapary, masło orzechowe. Zamiast je wyrzucać możemy w nich przechowywać np. przyprawy, zioła, kasze i makarony.

W codziennym zarządzaniu kuchnią fajnie sprawdzają się karteczki na lodówce. W trakcie tygodnia jak np. jakąś przyprawę zużyjecie do końca zapiszcie na karteczce, zaoszczędzicie czas podczas planowania listy zakupów i posiłków:)

Zwracaj uwagę na produkty, które kupujesz, wybieraj te w słoikach, szklanych opakowaniach- możesz je później wykorzystać, zabieraj reklamówkę do sklepu, rób listę zakupów, która zaoszczędzi Twój czas i pieniądze. To małe kroki do wielkich zmian

Indeks: 5903453006948

Marka: BIO ANIA

ANIA CIASTKA OWSIANE Z CHIA 150 G - BIO ANIA

Ciasteczka owsiane to przekąska o delikatnym smaku, wyprodukowane z mąki owsianej. Dzięki różnorodności składników zawierają błonnik, wiele witamin oraz minerałów niezbędnych dla utrzymania dobrego samopoczucia oraz zdrowia przez wiele lat. Ich dodatkowym walorem jest zawartość nasion chia. Ciasteczka owsiane z nasionami chia z firmy Ania to wciągająca...

Cena 6,20 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 5903246564006

Marka: PURELLA

SUPERSHOT DETOX - IMBIR, MORINGA 60 ml - PURELLA

SUPERSHOT DETOX to doskonałe wsparcie odporności oraz oczyszczanie organizmu. Dzięki zawartości chlorelli oraz moringi i imbiru pobudza do działania, dodaje witalności, oczyszcza organizm z toksyn, a także poprawia odporność naszego organizmu. Supershot Purella jest w 100% naturalny, bez dodatku cukru, z sokami NFC (Not From Concentrate - Nie z koncentratu)

Cena 3,99 zł Cena podstawowa 4,99 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 5907814661326

Marka: BIO PLANET

KASZA MANNA BIO 500 g - BIO PLANET

Ekologiczna kasza manna (grysik) jest otrzymywana w trakcie przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy zwyczajnej. Zawiera gluten, co jest jej zaletą w przygotowywaniu puddingów i legumin, czy popularnej, gęstej kaszki manny z owocami. Doskonale sprawdza się również jako dodatek do zup, ciast, wypieków i zapiekanek.

Cena 6,99 zł
Więcej
W magazynie

Indeks: 5901785340617

Marka: BIO LIFE

FASOLA KIDNEY BIO 400 g - BIO LIFE

Ekologiczna fasolka kidney jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego. Często używana jako dodatek do zup, sosów, sałatek. Popularna w kuchni amerykańskiej i meksykańskiej. Główny składnik popularnego CHILLI CON CARNE.

Cena 9,19 zł
Więcej
W magazynie