Produkty z kokosa

Produkty z kokosa - olej kokosowy, mleko kokosowe, woda kokosowa ...

Kokos [Cocos nucifera (C. nucifera) L.] należy do jednych z ważniejszych drzew owocowych na świecie. Dostarcza pożywienia milionom ludzi, zwłaszcza w regionach tropikalnych i subtropikalnych, a ze względu na swoje liczne zastosowania często nazywany jest nawet "drzewem życia".

Głównymi producentami orzechów kokosowych są Indonezja, Filipiny i Indie.

Kokos w medynie ludowej

Od tysięcy lat produkty z kokosa zajmują cenione i wartościowe miejsce w indyjskiej medycynie ludowej. Uważane są je za środek przeciwkrwotoczny, przeciw zapaleniu oskrzeli i przeciwgorączkowy.

W medycynie ajurwedyjskiej olej kokosowy, mleko, śmietana i woda są stosowane w leczeniu wypadania włosów, oparzeń i problemów z sercem.

Kokos w USA

W Stanach Zjednoczonych olej kokosowy był jednym z najważniejszych źródeł tłuszczów w diecie, oprócz nabiału i tłuszczów zwierzęcych, przed pojawieniem się amerykańskiego oleju sojowego i kukurydzianego w połowie lat 40-tych.

Produkty kokosowe

Obecnie na rynku spożywczym dostępnych jest wiele produktów kokosowych. Są to m.in.:

  • olej kokosowy nierafinowany i rafinowany, nieznacznie różniące się składem chemicznym. Dobrze sprawdzi się jako tłuszcz do smażenia. Jednakże jako źródło głównie nasyconych kwasów tłuszczowych (olej kokosowy w 90% to tłuszcz nasycony) powinien stanowić jedynie dodatek a nie bazę codziennej diety.

Nierafinowany ma przepiękny kokosowy zapach, dzięki czemu dodaje aromatu naleśnikom i wszelkiego rodzaju placuszkom.

Do mięs natomiast zdecydowanie bardziej sprawdzi się olej rafinowany, czyli bezzapachowy.

  • mleczko kokosowe,które stanowi dobrą alternatywę dla białych sosów na bazie śmietany czy mascarpone, szczególnie dla wegan, ale nie tylko!
  • napój kokosowy (mleko), to nic innego, jak rozcieńczone mleczko kokosowe, z tą różnicą że zazwyczaj fortyfikowane, czyli wzbogacone o witaminy i minerały - co jest kluczowe na dietach roślinnych.

Może być dobrym zamiennikiem zwykłego mleka jeśli z pewnych względów nie możesz lub nie chcesz go spożywać.

Mleko to jest raczej dobrze tolerowane również w przypadku IBS i SIBO.

  • woda kokosowa, która bardzo dobrze gasi pragnienie. Zawiera witaminy z gr. B:
    ◦ kwas nikotynowy B3,
     kwas pantotenowy B5,
     biotynę,
     ryboflawinę B2,
     kwas foliowy,
     oraz śladowe ilości tiaminy B1 i pirydoksyny B6.

Poza tym zawiera cukry, alkohole cukrowe, witaminę C, kwas foliowy, wolne aminokwasy, fitohormony, enzymy oraz czynniki wspomagające wzrost.

Nie należy mylić wody kokosowej z mlekiem kokosowym! Wodna część bielma kokosowego (miąższu) nazywana jest wodą kokosową. Natomiast mleko kokosowe, dotyczy produktów ciekłych otrzymanych przez ucieranie wysuszonego miąższu z dodatkiem wody lub bez.

Głównymi składnikami mleka kokosowego są woda (ok.50%), tłuszcz i białko, natomiast woda kokosowa zawiera głównie wodę.

  • Chipsy i wiórki kokosowe – te pierwsze stanowią zdrową przekąskę, coś do pochrupania, ale podobnie jak wiórki możesz dodawać je do owsianek, jogurtów, deserów czy dań kuchni azjatyckiej.

Właściwości lecznicze kokosa

  • antyoksydacyjne,
  • przeciwnadciśnieniowe,
  • przeciwmiażdzycowe,
  • przeciwzakrzepowe,
  • kardioprotekcyjne,
  • przeciwcukrzycowe,
  • przeciwdrobnoustrojowe,
  • przeciwpruchnicze ,
  • regenerujące skórę,
  • stymulujące układ odpornościowy.

Zastosowanie kokosa dla zdrowia

Woda kokosowa jako elektrolit

Obfituje w jony nieorganiczne, takie jak:

  • potas
  • sód
  • wapń
  • magnez
  • fosfor

Ponadto zawiera witaminy z grupy B, uczestniczące w reakcjach enzymatycznych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Może sprawdzić się po intensywnym lub długotrwałym wysiłku a także podczas długich wędrówek np. górskich.

Woda i olej kokosowy jako antyoksydant

Woda kokosowa zawiera w swoim składzie wolny aminokwas L-argininę, która znacząco ogranicza powstawanie wolnych rodników. Zawiera również witaminę C, która z kolei zmniejsza peroksydację (utlenianie) lipidów.

Olej kokosowy natomiast wykazuje zdolność zwiększania ilości enzymów antyoksydacyjnych w organizmie.

Jako lekkostrawny tłuszcz

Olej kokosowy w niewielkich ilościach może być stosowany w chorobach trzustki i dróg żółciowych. Składa się on w 65% ze średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych (MCFAs), co pozwala na ich bezpośrednie wchłanianie z jelita (nie wymagają one do trawienia obecności lipazy trzustkowej i żółci) i transport prosto do wątroby w celu szybkiego pozyskiwania energii, a tym samym MCFAs nie biorą udziału w biosyntezie i transporcie cholesterolu.

Woda kokosowa ma działanie kardioprotekcyjne

Dzięki bogatej zawartości jonów mineralnych, zwłaszcza potasu. Chroni przed zawałem mięśnia sercowego i obniża ciśnienie

Zastosowanie przeciwcukrzycowe

Obecna w kokosie L-arginina ma działanie przeciwcukrzycowe m.in. poprzez obniżanie aktywności enzymów metabolizujących węglowodany oraz regenerację uszkodzeń trzustki.

Zastosowanie przeciwstarzeniowe

Woda kokosowa zawiera fitohormony: auksynę, różne cytokininy, gibereliny i kwas abscysynowy.

Jedna z cytokin – kinetyna – wykazuje działanie spowalniające procesy starzenia się komórek skóry, regeneruje fotouszkodzenia oraz jako przeciwutleniacz chroni przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Zastosowanie przeciwmiażdżycowe

Chlamydia pneumoniae (bakteria wywołująca zapalenie płuc), podejrzewana jest o odgrywanie roli w rozwoju miażdżycy poprzez prowokowanie procesu zapalnego.

Wykazano, że niektóre patogenne bakterie Gram-ujemne są inaktywowane lub zabijane przez kwas laurynowy i monolaurynę, a także kwas kaprylowy i monokaprynę obecne właśnie w kokosie.

Olej kokosowy w porównaniu z tłuszczami zwierzęcymi jest korzystny dla zdrowia układu krążenia dzięki podnoszeniu poziomu cholesterolu frakcji HDL-C, jednakże jednocześnie podejrzewa się go o zwiększanie poziomu cholesterolu frakcji LDL - uznanego czynnika ryzyka choroby wieńcowej serca.

Dlatego też nie zaleca się zastępowania nierafinowanych olejów roślinnych i oliwy z oliwek bogatych w tłuszcze nienasycone olejem kokosowym.

Zastosowanie przeciwdrobnoustrojowe

Monoglicerydy, zwłaszcza monolauryna obecna w kokosie ma działanie przeciwbakteryjne, szczególnie w stosunku do bakterii: Escherechia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus.

Olej kokosowy jest również bardzo skuteczny wobec wielu wirusów, m.in.: cytomegalii CMV, Epsteina-barr'a, grypy, białaczki, zapalenia wątroby typu C. Niszczy je za pośrednictwem sredniołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Przeciwdrobnoustrojowe spektrum monolauryny jest szerokie i obejmuje również wybrane gatunki grzybów: Aspergillus sp., Penicillium sp., Cladosporium sp., Fusarium sp., Alternaria sp., C. albicans, Fonsecaea pedrosoi i Cryptococcus neoformans.

Zastosowanie przeciwpróchnicze

Obecny w kokosie związek glikolipidowy - monolaurynian sacharozy - ma działanie przeciwpróchnicze, dlatego aby jej zapobiegać możesz wypróbować płukania jamy ustnej olejem kokosowym rano po przebudzeniu. Ponadto olej niweluje nieświeży oddech i delikatnie wybiela zęby bez uszkadzania szkliwa.

Jako stymulant odporności

Białko kokosowe a ściślej mówiąc globulina kokosowa podnosi odporność, a średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe i monoglicerydy znajdujące się głównie w oleju kokosowym działają jak naturalny antybiotyk. Ponadto także pomagają modulować odporność.

Przepisy z zastosowaniem kokosa

KREM Z BURAKA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

Składniki:

  • bulion warzywny lub drobiowy– 1 szkl
  • burak – 200g (ok 2szt)
  • ziemniaki – 140g (ok 2szt)
  • czosnek – 2 ząbki
  • mleczko kokosowe – 3 łyżki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • papryczka ostra – 1szt
  • dynia, pestki – 2 łyżki
  • natka pietruszki – 2 łyżki
  • sok z limonki/ cytryny – 2 łyżki
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

Buraki umyj, owiń folią i piecz przez 60 minut w 200 stopniach. Ostudzone obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Możesz również upiec je w naczyniu żaroodpornym.

Sprasowany czosnek i posiekane chili zeszklij na oliwie w garnku. (możesz też użyć suszonej przyprawy bezpośrednio do zupy).

Dodaj wcześniej obrane i pokrojone ziemniaki, smaż chwilę razem, zalej bulionem i gotuj 15 - 20 min, dodaj buraki i zalej mleczkiem kokosowym.

Gotuj jeszcze przez 10 - 15minut na wolnym ogniu, zmiksuj blenderem.

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Podawaj z zieleniną i wcześniej uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

Skrop sokiem z limonki/ cytryny..

DESER MANGO NA MAŚLANCE

Składniki:

  • mango – 0,5 szt (ok 120g)
  • maślanka – 0,5 szkl
  • wiórki kokosowe – 2 łyżki
  • opcjonalnie cynamon lub kardamon

Przygotowanie:

Składniki zmiksuj ze sobą.

Ewentualnie dodaj wodę w ilości potrzebnej do uzyskania pożądanej konsystencji.

Przełóż do miseczki, opcjonalnie dopraw cynamonem lub kardamonem

 

BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI

Składniki:

  • fasola czerwona (konserwowa) – 2 puszki (ok 480g)
  • banan – 2 szt
  • jaja – 4 szt
  • mleko/ napój roślinny – 0,3 szkl
  • czekolada gorzka – 9 kostek (ok 50-60g)
  • kakao 16% - 5 łyżek
  • olej kokosowy (w postaci płynnej) – 3 łyżki
  • cukier – 2 łyżki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Włącz piekarnik na 180 stopni. Następnie wypłucz fasolę na durszlaku pod bieżącą wodą i przesyp ją do dużej miski. Dodaj do niej jajka, olej, banany, kakao, sodę i sok z cytryny lub proszek do pieczenia (wtedy już bez soku) oraz cukier i bardzo dokładnie zblenduj nawet do 10 minut (jeśli masa nie będzie dostatecznie roztarta, może się kruszyć po upieczeniu). 

Gotową masę przelej do keksówki (lub innej blaszki) i umieść w piekarniku na od 40 do 60 minut- przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdź wykałaczką/ patyczkiem czy ciasto nie jest w środku zbyt rzadkie, patyczek powinien być prawie suchy/lekko ubrudzony od ciasta.

Pod koniec pieczenia w rondelku przygotowuj polewę rozpuszczając czekoladę i mieszając ją z kakao, mlekiem i odrobiną cukru wg uznania.

Upieczone ciasto udekorujemy polewą ???? Najlepiej smakuje po przestaniu kilku godzin w lodówce.

KOKOS W KOSMETYCE – ZASTOSOWANIE PRAKTYCZNE

DOMOWY PEELING

Olej kokosowy idealnie sprawdzi się w jako baza natłuszczającego i odżywczego peelingu domowej produkcji.

Do jego przygotowania potrzebujesz oleju kokosowego i soli/ cukru lub mielonej kawy. Wystarczy te składniki połączyć ze sobą. Ilość drobinek ściernych (soli, cukru czy kawy) dostosuj do swoich potrzeb. W zależności czy potrzebujesz mocniejszego czy delikatniejszego złuszczania.

Po jego użyciu skóra będzie wygładzona i miękka! Po takim zabiegu nie ma już konieczności balsamowania ciała.

Kokosowego peelingu cukrowego możesz używać również do ust, szczególnie wtedy gdy planujesz pomalować je szminką o wyrazistym kolorze lub matowym wykończeniu.

MASKA DO WŁOSÓW

Oleju koksowego możesz użyć do olejowania włosów. Nałóż go na wilgotne końcówki i owiń włosy ręcznikiem. W takim „turbanie” pochodź przez dłuższą chwilę, może to być godzina lub dwie. Następnie umyj włosy swoim szamponem.

Pamiętaj jednak, że olej kokosowy nie nadaje do pielęgnacji włosów wysokoporowatych.

BALSAM DO CIAŁA

Olejem kokosowym możesz również nawilżać skórę. Nakładaj go na jeszcze lekko wilgotną skórę, zaraz po wyjściu spod prysznica czy z wanny. Nadaje skórze sprężystość i niweluje podrażnienia. Tradycyjne stosowanie oleju kokosowego jako balsamu w wielu częściach świata jest dobrze uzasadnione. Olej kokosowy ma działanie antyseptyczne i jest stosowany jako dobroczynny i bezpieczny środek nawilżający skórę. Może być również skuteczny w leczeniu infekcji skórnych (gronkowiec złocisty), szczególnie przy AZS.

Artykuł powstał we współpracy z serwisem mDiet.pl - Uczymy jeść.

Źródła:

 

Indeks: 4260355580572

Marka: BIO PLANETE

OLEJ KOKOSOWY VIRGIN BIO 400 ml - BIO PLANETE

Za sprawą wspaniałego aromatu świeżych orzechów kokosowych nasz produkt nadaje potrawom delikatną, egzotyczną nutę. Można go rozgrzewać do wysokich temperatur, dzięki czemu wspaniale nadaje się do pieczenia i smażenia. Kremowy, naturalny olej w kolorze czystej bieli znajduje ponadto szerokie zastosowanie w pielęgnacji skóry, włosów i zębów.

Cena 21,76 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: 5902270350869

Marka: KRUKAM

OLEJ KOKOSOWY RAFINOWANY 900 ml - KRUKAM

Olej kokosowy bezzapachowy jest najwyższej jakości olejem. W jego skład wchodzą przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, których zawartość wynosi około 90% oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (jednonienasycone – około 6,5%, wielonienasycone – około 1,5%), witaminy (E, B, C), minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk) oraz aminokwasy.

Cena 16,99 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie