
Zdrowe odżywianie dzieci - zdrowe produkty w diecie
Dlaczego dzieci uwielbiają słodycze?
Od dziecka mamy wrodzoną pozytywną reakcję na smak słodki i słony. Negatywnie natomiast reagujemy na smak gorzki i kwaśny. W związku z tym nie powinien dziwić fakt, że bliżej nam do przekąsek słodkich i słonych.
Preferencja smaku słodkiego jest konieczna, aby akceptować naturalny pokarm matki, który jest lekko słodki (na skutek obecności laktozy). Jednakże predyspozycje uwarunkowane genetycznie można modyfikować.
Dawno temu, upodobanie do słodyczy gwarantowało nam przetrwanie, jednak przy obecnym dostępie do żywności wywołuje odwrotne skutki. Zbyt duży udział cukrów w diecie dzieci może upośledzać wchłanianie ważnych pierwiastków, tj. żelazo i cynk, a ponadto hamować apetyt oraz sprzyjać próchnicy, zaparciu i otyłości.
Wczesne doświadczenia, zarówno w życiu płodowym oraz w okresie niemowlęcym mogą modyfikować późniejsze wybory. Dlatego tak ważne jest ograniczanie cukrów dodanych już od wczesnego dzieciństwa. 1000 pierwszych dni życia dziecka - to kluczowy moment dla kształtowania się nawyków żywieniowych. Budowanie tych właściwych zaprocentuje na przyszłość.
Zamienniki słodyczy
Smak słodki możesz dziecku przedstawiać w niesłodzonych deserach owocowych, suszonych lub liofilizowanych owocach, owocowych przecierach, musach czy sporadycznie w owocowych sokach 100%. - zamiast porcji owoców w ciągu dnia.
Słodzone napoje lub herbatę z cukrem zastępuj wodą np. z cytryną lub innymi owocami, które lubi Twoje dziecko.
Jeśli Twoje dziecko lubi kakao, wybieraj naturalne, niedosładzane. Ogranicz również ilość dodawanego przez siebie cukru, najlepiej wcale go nie dodawaj. Przecież mleko jest słodkie!
Natomiast zamiast owocowego jogurtu czy serka, podawaj dziecku jogurt naturalny z dodatkiem świeżych lub mrożonych owoców.
Potrawy o lekko słodkim smaku możesz przyprawiać odrobiną wanilii, cynamonu, goździków co podbije naturalną słodycz.
Problem z ruchem wśród dzieci
W ostatnich dekadach obserwujemy: postęp technologii, mechanizację życia codziennego, rozwój transportu, urbanizację. Zdecydowanie skutkuje to zwiększoną ilością czasu spędzanego biernie i tym samym istotnym zmniejszeniem codziennej aktywności fizycznej. Jednakże na przestrzeni ostatnich lat wcale nie nastąpiły zmiany w ilości zaplanowanej aktywności fizycznej.
Zmniejszyła się za to spontaniczna aktywność fizyczna, na skutek:
- wyborów sposobu transportu – dzieci już nie przemieszczają się rowerami ani nawet komunikacją miejską. Zdecydowanie częściej korzystają z „podwózki” rodzica,
- wyborów form spędzania wolnego czasu – przed smartfonem, komputerem, konsolą lub telewizorem. Rzadko kiedy w sposób aktywny na dworze,
- mniejszych obowiązków domowych, gdyż mamy: zmywarki, pralki, suszarki, samojezdne odkurzacze, mopy itp.
- oraz na pewno na skutek prowadzonej przez ostatnie kilkanaście miesięcy edukacji zdalnej.
Spontaniczna aktywność fizyczna ma ogromny wpływ na dobowy wydatek energetyczny!
Każda dodatkowa godzina spędzona biernie, codziennie to znacznie zwiększa ryzyko rozwoju nadwagi lub otyłości u dziecka.
Zdrowe produkty w diecie dziecka
- więcej warzyw i owoców → co najmniej 5 porcji dziennie (porcja – filiżanka/garść),
- obowiązkowe śniadania,
- dobrej jakości nabiał → co najmniej 3 porcje dziennie,
- niskoprzetworzone produkty węglowodanowe - do każdego posiłku: chleb razowy, kasze, ryże, makarony, płatki,
- mięso i tłuszcz dobrej jakości - 1-2 porcje,
- oraz stosować zasadę większej ilości spożywanych kalorii w pierwszej połowie dnia.
Dzieci mają tendencję do wybierania żywności wysokoenergetycznej, odrzucania nowych potraw, kojarzeń smak – uczucie po jedzeniu.
Jednakże uwarunkowane genetycznie czy utrwalone złymi nawykami predyspozycje smakowe dziecka można modyfikować. Na przykład wielokrotnie proponując dziecku odrzucany produkt.
Czasem warto zmienić formę podania, uatrakcyjnić ją. Dlatego, że jabłko pokrojone klasycznie w ćwiartki może nie być dla dziecka atrakcyjne. Natomiast podane w formie pasków, trójkątów bądź cienkich talarków już może wzbudzać ciekawość.
Bywa, że dziecko potrzebuje nawet 15 ekspozycji na nowy produkt, zanim uzna go jako „znany”. Następnie wymaga kolejnych 10-15 ekspozycji, aby polubić ten produkt.
Czym karmić dzieci żeby chciały jeść zdrowo?
Do śniadania lub kolacji możesz podawać swojemu dziecku kakao z mlekiem lub napojem owsianym.
Do posiłku lub pomiędzy, idealnie sprawdzą się owocowe herbatki o przyjemnym smaku i aromacie, skutecznie gaszącą pragnienie.
Natomiast w trakcie trwania infekcji postaw na mieszankę ziołową - wspomagającą prawidłowe funkcjonowanie gardła i dróg oddechowych.
Na pierwsze i drugie śniadanie do szkoły lub kolację możesz podawać swojemu dziecku odżywcze:
- płatki zbożowe i granole, jako dodatek do mleka, napoju roślinnego lub jogurtu,
- oraz kaszki, które nie są produktem błyskawicznym i są bez dodatku cukru:
◦ jaglana,
◦ gryczana,
◦ owsiana,
◦ z samopszy,
◦ z komosy ryżowej i prosa.
Soki na odporność dla dzieci
Naturalnie tłoczone, z owoców i warzyw, nie z koncentratu. Produkowane z surowców pochodzących z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, gwarantując tym samym wysoką jakość. Są top soki bez cukru dodanego w swoim składzie. Dzięki obecności witamin A i C, antyoksydantów oraz karotenoidów pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
- soki warzywno-owocowe,
- sok malinowy,
- sok żurawinowy,
- sok z rokitnika,
- sok z granatu,
- sok marchewkowy,
- soki wieloowocowe.
Soki owocowe, warzywne i warzywno-owocowe możesz spożywać w ramach posiłku, ale polecam dodawać je również do wody, smoothie czy koktajli.
Zdrowe przekąski dla dzieci
Niezaprzeczalnie dzieci uwielbiają słodycze i słone przekąski!
Mimo Twoich ogromnych starań, niemożliwe jest by dziecko się z nimi nie zetknęło i raczej niemożliwe jest by w końcu po nie nie sięgnęło. Szczególnie gdy codziennie obserwuje swoich rówieśników.
Idealnie byłoby móc swoim pociechom codziennie zapewnić dostęp do zdrowych, najlepiej domowych przekąsek. Jednakże, patrząc realnie, nie zawsze mamy czas, siłę, czy po prostu ochotę, na przygotowywanie domowych batonów, owsianych ciasteczek, kulek mocy, warzywnych przekąski czy owsianek do lunch boxa.
Wtedy na ratunek przychodzą niskoprzetworzone, wysokiej jakości, z naturalnym składem i certyfikatem, ekologiczne przekąski bio. Które z czystym sumieniem możesz zapakować swojemu dziecku do plecaka lub zabrać ze sobą na spacer do wózka.
- owoce liofilizowane, stanowią doskonałą alternatywę dla słodyczy, czy innych wysoko przetworzonych przekąsek. Dostępne są liofilizowane: maliny, jagody, śliwkę, ananasa, wiśnię, mandarynkę, banana, jabłko oraz liofilizowany mix owocowy
- warzywa liofilizowane: groszek, szpinak, dynia i burak, które mogą stanowić alternatywę dla warzyw w tradycyjnym wydaniu lub formę wzbogacenia dziecięcego menu w warzywa
- musy owocowe 100% w wygodnych tubkach
- oraz soki owocowe 100% ,
- chipsy jabłkowe bio,
- chipsy warzywne bio,
- chipsy z batatów bio,
- wafle bez soli i bez dodatku cukru,
- amarantus ekspandowany
- kasza jaglana ekspandowana
- gryka prażona
- migdały i inne orzechy, które są smaczne a do tego bardzo pożywne,
- a także jeśli Twoja pociecha jest fanem żelek to istnieje zdrowsza wersja – żelki owocowe bez cukru.
- zbożowe ciastka, herbatniki bio bez oleju palmowego, dodatku cukru i substancji słodzących,
- batony bakaliowo – zbożowe, np. na bazie daktyli, kakao i orzechów,
- batony musli z owocami lub orzechami,
Pamiętaj jednak, że częste podjadanie między posiłkami, nawet zdrowych przekąsek zmniejsza apetyt na pełnowartościowe pożywienie.
Trudno więc wymagać od dziecka, aby zjadło główny posiłek, jeśli w ciągu dnia co chwilę coś podjadało i przekąszało.
Produkty ekologiczne w diecie dziecka
Oczywiście! Powiedziałabym, że wręcz wskazane! Dlatego, że stosowanie naturalnych, minimalnie przetworzonych surowców, gwarantuje, że są one cennym źródłem witamin i składników mineralnych.
Produkty z certyfikowanych upraw ekologicznych mają mniejsze stężenie azotanów i azotynów oraz metali ciężkich. Ponadto mogą zawierać więcej wybranych prozdrowotnych składników tj. związki fenolowe, żelazo, magnez, witamina E, czy witamina C.
Natomiast produkty mleczne i produkty mięsne mogą odznaczać się większą zawartością kwasów tłuszczowych omega-3.
Produkty bio dla najmłodszych
Na rynku spożywczym możesz spotkać produkty, które jednocześnie są oznaczone jako „bio” i dedykowane niemowlętom i małym dzieciom. Oznacza to, że są one wyprodukowane ze składników, pochodzących z certyfikowanych upraw ekologicznych a jednocześnie spełniają surowe kryteria dotyczące żywienia niemowląt i małych dzieci. Nie zawierają zbędnych dodatków tj.: wzmacniacze smaku, barwniki czy konserwanty oraz są dopasowane pod kątem konsystencji, receptury i smaku.
Artykuł powstał we współpracy z serwisem mDiet.pl - Uczymy jeść.
Źródła:
- Kurs trendy w dietoterapii i leczeniu otyłości oraz chorób metabolicznych. Food forum.
- https://1000dni.pl/0-6-miesiecy/czym-jest-zywnosc-ekologiczna?gclid=CjwKCAiA1aiMBhAUEiwACw25MdreTlDLH55wwNMXtcOm3tAFcTOkPHsfVIDndUWFeX7S7vyw6E52zhoCx4UQAvD_BwE
- https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/nadwaga-i-otylosc-wsrod-dzieci-i-mlodziezy/
- https://1000dni.pl/1-rok-zycia/co-z-tym-cukrem
- https://www.zywnosc.com.pl/cukier-zywieniu-dzieci-mlodziezy/
Indeks: 4018722302599
Marka: Alb-Gold
MAKARON (SEMOLINOWY) DLA DZIECI DINOZAURY BIO 300 g - ALB-GOLD (KID'S PASTA)
Dzieci uwielbiają makaron. Zabawne kształty, takie jak dinozaury, krokodyle, słonie, kury lub konie, będą teraz stanowić jedną z ulubionych potraw Twojego malucha. Nowe są nasze zwierzęta morskie - Kid's Pasta Ocean - z kształtami delfinów, ryb surgeon i makaronów koników morskich. Makaron dla dzieci wykonany jest w 100% z ekologicznie uprawianej semoliny...
Indeks: 8595178220081
Marka: Apotheke
Syrop dla dzieci z tymianku i dzikiej róży BIO 250 g - Apotheke
Tymianek i dzika róża wspomagają zdrowie górnych dróg oddechowych
Indeks: 4018722342441
Marka: Alb-Gold
MAKARON (SEMOLINOWY) DLA DZIECI OCEAN BIO 300 g - ALB-GOLD (KID'S PASTA)
Dzieci uwielbiają makaron. Zabawne kształty, takie jak dinozaury, krokodyle, słonie, kury lub konie, będą teraz stanowić jedną z ulubionych potraw Twojego malucha. Nowe są nasze zwierzęta morskie - Kid's Pasta Ocean - z kształtami delfinów, ryb surgeon i makaronów koników morskich. Makaron dla dzieci wykonany jest w 100% z ekologicznie uprawianej semoliny...
Indeks: 5907616713834
Marka: ELENA
MALINA LIOFILIZOWANA 15 g - ELENIUSZKI
Świeże maliny są bogatym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6), witaminy C, E i K. Naturalne kwasy organiczne i pektyny oraz minerały takie jak magnez, wapń, żelazo, potas, są cennymi substancjami odżywczymi, które znajdziemy w malinach. Wyjątkowa kompozycja naturalnych związków sprawia, że świeże maliny wykazują działanie przeciwzapalne i...
Indeks: 5900672305319
Marka: PRIMAECO
KETCHUP BEZ DODATKU CUKRÓW DLA DZIECI BIO 315 g - PRIMAECO
Ekologiczny ketchup dla dzieci bez dodatku cukru. 135 g pomidorów na 100 g produktu gotowego.
Indeks: 5902811253147
Marka: FABIJAŃSCY
MAKARON (Z RYŻU BIAŁEGO) LITERKI BEZGLUTENOWY BIO 225 g - FABIJAŃSCY
Indeks: 5907222061671
Marka: HELPA (kaszki)
PUDER JABŁKOWY (LIOFILIZOWANE SPROSZKOWANE JABŁKO) BIO 40 g - HELPA
Indeks: 4751022360875
Marka: MILZU (płatki śniadaniowe)
KULKI ŻYTNIO - OWSIANE Z KAKAO "ZWINNOŚĆ" BIO 400 g - MILZU
Indeks: 8024985002912
Marka: NATURA NUOVA (przeciery owocowe)
PRZECIER JABŁKO - GRUSZKA - BATAT BIO 100 g - NATURA NUOVA
Indeks: 5907222061619
Marka: HELPA (kaszki)
RÓŻDŻKI SMAKU WARZYWNE (LIOFILIZOWANE WARZYWA) BIO (9 x 2 g) 18 g - HELPA
BIO WARZYWNE Różdżki Smaku to zestaw 3 różnych warzyw liofilizowanych o pięknych kolorach i smakach, zamkniętych w kolorowych saszetkach. W skład zestawu wchodzą po trzy 2-gramowe opakowania szpinaku, dyni i buraka - łącznie 9 Różdżek Smaku! Bez dodatku cukrów. Zawiera naturalnie występujące cukry.
Indeks: 5902448165141
Marka: BIOMINKI
ŻELKI (MISIE) BEZ ŻELATYNY BEZGLUTENOWE BIO 100 g - BIOMINKI
Ekologiczne żelki stanowią wyśmienitą przekąskę dla dzieci w szkole, w domu i na spacerze!
Indeks: 8595178201714
Marka: Apotheke
HERBATKA DLA DZIECI - DZIKA RÓZA I ROKITNIK BIO 20 x 1,5 g - APOTHEKE
Odpowiednio dobrane zioła pozytywnie wpływają na odporność i stymulują pracę układu trawienia.