Syrop klonowy

Syrop klonowy - typy, właściwości, zastosowanie

Sok klonowy zwykle pozyskiwany jest wiosną z pni drzew Acer wcelu produkcji soku, wody, ekstraktu, cukru i syropu klonowego.

Ze względu na swój wyrazisty smak i aromat, to właśnie syrop jest najpopularniejszym produktem spożywczym z wyżej wymienionych. Zaś w ostatnim czasie wzbudza szczególne zainteresowanie jako naturalny słodzik. 

Syrop klonowy nie zawiera  konserwantów i zachowuje trwałość do 18 miesięcy. Może stanowić alternatywę dla cukru. Ma mniej kalorii niż cukier – łyżeczka cukru to 20 kcal a syropu 13kcal.

Jednakże warto pamiętać, że zawiera on sacharozę i ma zbliżony indeks glikemiczny (IG = 65) do tradycyjnego cukru.

Jak powstaje syrop klonowy?

Najwięcej syropu klonowego produkowane jest Kanadzie oraz USA. Syrop klonowy wytwarzany jest z soku kilku gatunków klonów, m.in:

  • cukrowego Acer saccharum,
  • czarnego Acer nigrum,
  • i czerwonego Acer rubrum.

W procesie produkcji syropu klonowego najpierw zbierany jest sok. Zawiera on głównie wodę i sacharozę, ale również pewne ilości aminokwasów i kwasów organicznych oraz fenoli.

Następnie sok jest zagęszczany bez stosowania środków chemicznych i konserwantów, w procesie termicznego odparowania lub poprzez separację membranową.

W celu uzyskania 1 litra syropu klonowego należy odparować wodę z 20 do 50 litrów soku pozyskanego z drzew.

Klony służące do pozyskania soku są nawiercane w wieku od ok. 30 do 40 lat. W poszczególnych drzewach  nawierca się od jednego do trzech otworów i umieszcza w nich krany. Jedno drzewo dostarcza 35 - 50 litrów soku w sezonie. Maksymalnie do 12 litrów dziennie.

Pozyskuje się ok. 7% całości soków przepływających przez pień. Czas zbiorów trwa 4-8 tygodni, w zależności od warunków pogodowych. Drzewa mogą być wykorzystywane aż do osiągnięcia przez nie wieku ponad 100 lat.

Typy syropów klonowych

Kanada i Stany Zjednoczone stosują klasyfikacje – w pierwszym przypadku są nimi cyfry, natomiast w USA stopnie wyrażane literami.

Zależnie od klasyfikacji syropy różnią się przejrzystością, kolorem, zapachem i smakiem, a tym samym również zastosowaniem.

Klasyfikacja zależy między innymi od stopnia odparowania wody i dokładności filtrowania.

W związku z powyższym możesz znaleźć syropy z oznaczeniami w stopniach: 1, 2, 3 (Kanada) lub literach AA, A, B, C, D (Stany Zjednoczone):

  • 1/AA – kolor bardzo przejrzysty, smak delikatny, dobry do deserów i drinków,
  • 1/A – kolor złoty, jasny, smak delikatny, słodki, zastosowanie uniwersalne, desery i drinki,
  • 1/B – kolor średni pomarańczowy, smak łagodny, słodki, dobry do naleśników, gotowania i deserów,
  • 2/C – kolor ciemny, bursztynowy, smak klonowy, delikatnie karmelowy, dobry do gotowania, zastosowanie znajduje zarówno w wypiekach, jak i w potrawach z ryb,
  • 3/D – kolor bardzo ciemny, smak karmelizowany, intensywnie klonowy, dobry do płatków śniadaniowych, wędzenia ryb.

Syrop klasy D jest produktem o najgorszej jakości, stosowany głównie w przemyśle.

Syropy klasy AA są natomiast produktami najwyższej jakości, jednakże w sprzedaży są praktycznie niedostępne.

Wartości odżywcze syropu klonowego

„Kanadyjskie płynne złoto” charakteryzuje się stosunkowo niską kalorycznością. Dodatkowo zawiera zdecydowanie więcej składników odżywczych w porównaniu do cukru (białego i brązowego) czy syropu kukurydzianego.

Syrop klonowy zawiera:

  • cynk,
  • magnez,
  • wapń,
  • fosfor,
  • sód,
  • potas,
  • mangan,
  • oraz witamin z grupy B (głównie ryboflawinę).

Badania wykazały, że ¼ szklanki, czyli ok. 80 g syropu klonowego, pokrywa dzienne zapotrzebowanie na mangan w 94,5%, natomiast na ryboflawinę w 42%.

Tym samym syrop klonowy wygrywa w zestawieniu z miodem czy cukrem, zarówno brązowym jak i białym.

Syrop klonowy zawiera również fenole, pirazyny, kwasy organiczne i fitohormony, które mają korzystny wpływ na zdrowie.

Prozdrowotne działanie syropu obejmuje:

  • działanie przeciwutleniające,
  • przeciwdrobnoustrojowe,
  • antymutagenne,
  • przeciwzapalne,
  • i antyproliferacyjne.

Dokładne wartości odżywcze, a także kaloryczność syropu klonowego zależą od klasyfikacji, czyli między innymi od stopnia odparowania wody. Mimo wszystko jest to jednak jeden ze zdrowszych  słodzików.

Prozdrowotne właściwości syropu klonowego

  • zwiększa odporność,
  • wspomaga ochronę przed nowotworami,
  • poprawia stan skóry,
  • wspomaga pracę mózgu,
  • poprawia przemianę materii,
  • wspomaga odchudzanie,
  • wspomaga wątrobę,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • przeciwdziała cukrzycy

Działanie przeciwcukrzycowe

Syrop klonowy wywiera korzystny wpływ na zdrowie, zwłaszcza na homeostazę glukozy

Za działanie przeciwcukrzycowe głównie odpowiadają zawarte w nim polifenole oraz kwas abscysynowy (ABA).

Polifenole hamują funkcjonowanie enzymów konwertujących węglowodany złożone do glukozy. Dzięki temu następuje ograniczone wchłanianie glukozy do krwi po posiłku.

Natomiast kwas abscysynowy stymuluje trzustkowe wydzielanie insuliny, uwrażliwia adipocyty na insulinę oraz zwiększa wykorzystanie glukozy przez tkankę mięśniową. To z kolei prowadzi do obniżenia stężenia glukozy we krwi na czczo i o gólnej poprawy tolerancji glukozy.

Jednakże, ze względu na wysoki indeks glikemiczny i zawartość sacharozy, dla diabetyka nadal lepszym wyborem jest erytrytol czy ksylitol bądź po prostu ograniczanie ilości słodzika dodawanego do potraw. 

Korzystny wpływ na wątrobę 

W badaniu, w którym porównano wpływ cukru i syropu klonowego, odnotowano, że spożywanie syropu wiązało się z niższymi poziomami enzymów AST i ALT oraz LDH (aminotransferazy asparaginianowej, alaninowej i dehydrogenazy mleczanowej).

Ponadto syrop klonowy pośrednio redukuję syntezę amoniaku w wątrobie.

Właściwości przeciwnowotworowe

W skład syropu wchodzą liczne związki antymutagenne oraz 54 związki antyoksydacyjne, które hamują kancerogenezę.

Badania wykazały, że dotyczy to zwłaszcza nowotworów płuc i prostaty.

Jednakże istotne jest by kupować syrop klonowy w 100% naturalny, bez sztucznych dodatków i słodzików.

Właściwości antybakteryjne

Syrop klonowy stosowany wraz z antybiotykami (cyprofloksacyną lub karbenicyliną) znacząco wzmacnia ich działanie.

Badania wykazują, że równoczesna podaż, umożliwia nawet dziesięciokrotne zmniejszenie dawki antybiotyku. Działanie to dotyczy głównie bakterii E.coli, Proteus mirabilis (częsta przyczyna infekcji dróg moczowych)oraz Pseudomonas aeruginosa.

Substancje zawarte w syropie klonowym zwiększają przepuszczalność ściany komórkowej bakterii, co pozwala na efektywniejsze wnikanie antybiotyku do jej wnętrza.

Powoduje to zwiększoną podatność drobnoustrojów na jego działanie. Dzięki temu istnieje szansa na ograniczenie ilości stosowanych antybiotyków.

Jest to szczególnie ważne, gdy coraz więcej bakterii jest antybiotykoopornych.

Insulinooporność, cukrzyca, PCOS i kandydoza

Ze względu na wysoki indeks glikemiczny (podobny do cukru) syrop klonowy nie jest wszystkim polecany.

Choć zdania są podzielone co do wpływu syropu na cukrzycę, diabetycy i osoby z insulinoopornością powinny zwrócić uwagę na jego ilość w diecie.

Również osoby chorujące na PCOS(Zespół Policystycznych Jajników) czy zmagające się z kandydozą, powinny spożywać go z umiarem, zdrowo bilansując swoje posiłki.

Syrop klonowy na diecie

Mimo wysokiego IG, syrop klonowy może być stosowany przez osoby będące na diecie. Oczywiście z umiarem.

Przypuszcza się, że kwas abscysynowy pomaga utrzymać wagę, a nawet sprzyja utracie zbędnych kilogramów.

Najlepszy syrop klonowy

Podczas wyboru syropu klonowego bardzo ważne jest, by zwrócić uwagę na skład. Nie powinien on zawierać żadnych dodatków.

Jeśli widzisz informację „syrop typu klonowego” to prawdopodobnie produkt ten ma niewiele wspólnego z syropem klonowym. Jest  wysoce możliwe, że został wyprodukowany głównie z syropu cukrowego.

Niedopuszczalny jest także dodatek karmelu czy jakichkolwiek dodatków aromatyzujących i barwiących.

Ponadto syrop nie powinien posiadać na dnie osadu. Jeśli takowy występuje, świadczy to o jego niskiej jakości.

Jak już wspominałam wybierając syrop klonowy warto zwracać uwagę na jego klasyfikację. Im wyższa, tym produkt jest lepszej jakości.

Podobnie jest także z ceną. Jednakże za wysoką jakość i wynikające z niej korzyści zdrowotne zdecydowanie warto zapłacić wyższą kwotę.

Do spożywania na surowo najlepiej wybieraj produkty typu A i B, czy też według klasyfikacji kanadyjskiej – z oznaczeniem 1.

Do gotowania możesz wykorzystać produkty typu C. 

Niestety nie wszyscy producenci podają na swoich produktach klasę jakości. Dlatego lepiej wybieraj produkty z jasnymi oznaczeniami. Często bowiem zdarza się, że syropy bez oznaczeń są mieszankami różnych klas.

Przepisy z syropem klonowym

Zastosowanie w praktyce:

  • Dodatek do koktajli, owsianek, jaglanek czy ciast i babeczek,
  • Dodatek do placków, naleśników, omletów czy pancake'ów,
  • Jeśli pieczesz ciasto z syropem zamiast cukru wydłuż czas pieczenia, jednocześnie zmniejsz temperaturę!

Jabłkowa jaglanka z bakaliami, jogurtem i syropem klonowym

składniki:

  • kasza jaglana – 4 łyżki
  • jabłko – średniej wielkości
  • jogurt naturalny – 3 łyżki
  • orzechy włoskie – ok. 4-5szt
  • cynamon – 1/2 łyżeczki
  • syrop klonowy – 1 łyżeczka

przepis:

Kaszę przepłucz na sitku pod gorącą, bieżącą wodą w celu usunięcia goryczki.

Ugotuj wg. przepisu na opakowaniu, al dente (bez foliowego woreczka)

Zetrzyj lub pokrój jabłko (dla lekkostrawności możesz obrać je ze skóry)

Połącz wszystkie składniki.

Orzechy możesz pokruszyć.

Owsiane pancakes na maślance z syropem klonowym

składniki:

  • mąka owsiana - 1szkl
  • maślanka - 1szkl
  • jajko – 1szt
  • proszek do pieczenia lub soda - 1 łyżeczka (do sody dodaj coś kwaśnego, np. odrobinę soku z cytryny)
  • masło - 1 łyżka,
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki,
  • jogurt naturalny i syrop klonowy do polania.

przepis:

Rozpuść masło w rondelku.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia/ sodą.

W drugim naczyniu roztrzep widelcem maślankę z masłem i jajkiem - aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Stopniowo dosypuj mąkę jednocześnie miksując.

Następnie odstaw na 20 minut (jeśli nie masz czasu, możesz ten krok pominąć).

W razie konieczności dodaj trochę więcej mąki, gdyby ciasto okazało się za rzadkie.

Po tym czasie ponownie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej porcję oliwy i smaż małe pancakes (w razie potrzeby możesz dodać więcej tłuszczu – ale pamiętaj by później odsączyć nadmiar na ręczniku papierowym).

Usmażone pancakes polej jogurtem i syropem klonowym.

Korzenne ciasto pietruszkowe z syropem klonowym 

składniki (na ok. 10 porcji)

  • pietruszka - 2- 3 duże sztuki (ok. 300-350g)
  • jajka - 3 szt
  • syrop klonowy - 5 łyżek ok. 50-60g
  • olej kokosowy płynny lub oliwa - 3 łyżki (stałego oleju kokosowego trochę mniej)
  • mąka – 1,5szkl (ok. 200g, np. owsiana lub orkiszowa pełnoziarnista)
  • cynamon - 1 łyżeczka (cynamon podbija finalną słodycz ciasta – im go więcej tym słodsze doznania smakowe)
  • mielony imbir - 1/3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia lub soda oczyszczona - 1 łyżeczka (do sody dodaj coś kwaśnego, np. odrobinę soku z cytryny)
  • ekstrakt waniliowy - 2-3 szczypty
  • opcjonalnie: garść rodzynek (ok. 30g)

przepis:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180º C.

Obierz pietruszkę i zetrzyj na tarce, na średnich oczkach.

Ubij jajka z syropem klonowym oraz tłuszczem.

Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przyprawami.

Suche składniki starannie połącz z ubitą masą jajeczną.

Dodaj pietruszkę i ponownie dokładnie wymieszaj.

Masę przełóż do formy, najlepiej keksówki, wyłożonej pergaminem.

Piecz przez ok 45-50 minut (do suchego patyczka).

Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw ciasto jeszcze na ok. 15 minut.

Następnie wyjmij z foremki i wystudź.

Pokrój na 10 równych części.

 

Artykuł powstał we współpracy z serwisem mDiet.pl - Uczymy jeść.

Źródła:

Indeks: 5907814661234

Marka: Bio Planet

SYROP KLONOWY -A- BIO 250 g - BIO PLANET

Syrop powstaje w wyniku długotrwałego procesu odparowywania soku, uzyskiwanego z pnia klonów. Jest niezwykle pożywny i doskonale zastępuje inne produkty słodzące. Syrop klonowy polecany jest jako dodatek do naleśników, wafli oraz ciast.

Cena 30,07 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie

Indeks: 8712439040206

Marka: HORIZON

SYROP KLONOWY -C- BIO 500 ml - HORIZON

Syrop powstaje w wyniku długotrwałego procesu odparowywania soku, uzyskiwanego z pnia klonów. Jest niezwykle pożywny i doskonale zastępuje inne produkty słodzące. Syrop klonowy polecany jest jako dodatek do naleśników, wafli oraz ciast.

Cena 66,11 zł
Więcej
Dostępny

Indeks: 5708776000440

Marka: HELIOS

SYROP KLONOWY 187 ml / 250 g - HELIOS

Syrop klonowy został odkryty przez Indian Iroqui. Czysty syrop klonowy jest rezultatem odparowywania świeżego soku z dziko rosnącego drzewa klonowego. Ten naturalny środek słodzący jest pełen minerałów, witamin, całkowicie wolnych od substancji dodatkowych oraz konserwujących. Często używany jest do polewania naleśników, wafli, lodów i owoców. Jest...

Cena 24,50 zł
Więcej
Obecnie brak na stanie