Zapach pieczonego chleba rozchodzący się po domu i chrupiąca skórka to z pewnością dwa z wielu powodów dla których sami pieczemy chleb :) Chleb to produkt, który u większości z nas gości codziennie na naszych stołach w formie kanapek czy jako dodatek do posiłku lub grzanka do sałatki lub zupy. My z pewnością, domowy chleb cenimy za jego skład oraz za to, że w zależności na jaki rodzaj chleba danego dnia mamy ochotę taki chleb pieczemy. Nie jesteśmy zobligowani do kupowania tego chleba, który został na sklepowej półce. Jesteśmy amatorami i samoukami. Długo szukaliśmy w sieci WŁAŚNIE TEGO, stosunkowo łatwego przepisu na chleb. Udało się wypośrodkować i dostosować do własnych potrzeb nasz prosty przepis na chleb :)
Z tego przepisu powstają 2 bochenki chleba. W zależności od tego jak długa jest foremka, chleb będzie wyższy lub niższy, natomiast zawsze wyrasta :) Chleb jest smaczny w dniu upieczenia jak i po kilku dniach. Można go mrozić!
Chleb pszenno - orkiszowy
Czas przygotowania ciasta 5 min.
Czas pieczenia: 1:00 h
Czas wyrastania 15-30 min.
Pieczenie w temp. 200 stopni - góra dół
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 0,5 kg mąki orkiszowej
- 2 paczki drożdży instant
- 3 łyżeczki cukru ( Ja używam brązowy, można użyć białego)
- 3 łyżeczki soli
- Po garści:
- słonecznik
- dynia
- siemię lniane
- otręby żytnie (Dodaj to co lubisz np. Sezam, kminek, zioła prowansalskie, wędzoną paprykę, tymianek, płatki owsiane itp.) - 800 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania:
- Do naczynia wlej 800 ml letniej wody. Dodaj drożdże i wymieszaj tak żeby się rozpuściły. Odstaw na czas przygotowywania suchych składników.
- W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę orkiszową, mąkę pszenną oraz ziarna, pestki, nasiona i otręby ( lub inne, które lubisz).
- Po wymieszaniu suchych składników dolewaj stopniowo rozczyn drożdży z wodą i mieszaj.
- Gdy składniki się połączą odstaw ciasto na 15-30 min. Następnie niezależnie od tego jak bardzo ciasto wyrosło odgazuj je wkładając łyżkę do dna miski i zwyczajnie mieszaj aż opadnie.
- Nastaw piekarnik na 200 stopni na grzanie góra-dół bez termoobiegu.
(w czasie gdy nagrzewa się piekarnik ciasto będzie jeszcze rosło w foremkach) - Przełóż masę do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Posyp słonecznikiem lub sezamem i mokrą łyżką dociśnij ziarna. Dzięki temu zabiegowi będą przyklejone do skórki i nie będą się osypywały.
- Chleb piecz 1 godzinę, jeżeli Twój piekarnik jest bardzo mocny to po pierwszych 10 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę do 190 lub nastaw go tak żeby skórka się nie przypalała.
- Po upieczeniu wyjmij chleby z foremki i pozwól by wystygły.
Smacznego!
Wszystkie produkty użyte w tym przepisie znajdziesz w sklepie Zieleniak24
Indeks: 5905198000564
Marka: BABALSCY
MĄKA PSZENNA RAZOWA TYP 2000 BIO 1kg - BABALSCY
Mąkę pszenną razową można znaleźć chyba w każdej kuchni. Jej zastosowanie jest bardzo powszechne, najlepiej sprawdza się jako składnik makaronów, wyrobów cukierniczych, chleba, naleśników i gofrów. Dobrze jednak zadbać o źródło jej pochodzenia. Najbardziej wartościowa jest ta, która pochodzi z ekologicznych upraw, wtedy mamy pewność, że dajemy sobie to,...
Indeks: 5908259954431
Marka: NIRO
MĄKA ORKISZOWA TYP 2000 BIO 1,5 KG - NIRO
Ekologiczna, świeżo zmielona mąka z pszenicy orkisz. Duże, bardziej ekonomiczne opakowanie.
Indeks: 5901785341140
Marka: BIO LIFE
MĄKA ORKISZOWA JASNA BIO 1 kg - BIO LIFE
Podlaskie Mąki Ekologiczne idealnie nadają się do wypieku tradycyjnych chlebów jak również do wyrobu ciast, naleśników, bułek oraz pierogów. Na każdym z naszych opakowań mogą Państwo znaleźć inny przepis na tradycyjny Polski Chleb. Życzymy Smacznego!
Indeks: 5902175869824
Marka: BIO PLANET
MĄKA Z PSZENICY DURUM (SEMOLINA) BIO 1 kg - BIO PLANET
Ekologiczna semolina otrzymywana jest ze zmielonych ziaren twardej pszenicy durum (Triticum durum). Wykorzystywana jest głównie do produkcji makaronów typu spaghetti, czy cannelloni, nadając im naturalny, bursztynowy kolor. Charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Jest idealnym składnikiem do przyrządzania deserów, legumin, budyniów, a także do zagęszczania...